måndag 2 september 2013

Köksplaner

Vårt kök och vardagsrum har en rätt öppen planlösning med endast en kort vägg emellan. På vardagsrumssidan av väggen står spisen (eldstaden) och på den andra har vi planerat in bl.a. ugn och mikro. Köket kommer, som jag tidigare nämnt, från Topi-keittiöt. Själva utformningen av köket lade vi inte ner någon nämnvärd tid på, ursprungsmodellen, med små ändringar, funkade bra tyckte vi. Det blev ändå en del ändringar p.g.a. av att jag velat ha ett fönster ovanför köksbänken, spisen i en "köksö" och så ville jag ha ugnen upphöjd. Vi har alltså inte en helt fristående köksö, utan bänken sitter ihop med de andra, så köket är U-format.

När det gäller skåpluckorna hade vi heller inte så stora svårigheter att välja. Nåja, om man bortser från det lilla snedsteget vi hade en kväll då vi började fundera på om vi istället borde välja matta dörrar istället för blanka. Inte heller bänkskivan i köket orsakade några större problem, efter att vi konstaterat att min ursprungliga tanke på en fin svart bänkskiva inte kunde uppfyllas med Topis urval. Allra helst hade jag velat ha en i sten, men det överskred vår budget.. Däremot hade vi större problem att hitta handtag som vi gillade. Till slut beslöt vi oss för att ta handtagslösa övre skåp i köket (pomppusalvat på finska), dvs. skåpdörrar som man trycker på för att öppna. Vi lämnade också helt bort alla andra handtag från Topis leverans, för vi bestämde oss för att skaffa egna. Vilka vet vi ännu inte. Att betala närmare 300 euro för handtag vi inte är helt 100 % förtjusta i, tyckte vi inte var nån bra idé. Då innefattar summan bara nedre skåpens handtag!!

Ni kan läsa om våra tidigare funderingar och vilka skåpluckor och bänkskiva vi valt här.
 
Låt mig presentera vårt kommande kök
(bilderna från Topi-keittiöt):
 
  Köket sett från matplatsen
 
Köket sett från vardagsrummet (fågelperspektiv :) )
 
Sett mot vardagsrummet (ingången till hallen är mot höger)
 
Kylskåp och frys kommer att vara vita, även om de ser ut att vara roster på bilden. Handtagen på bilden är de som skulle ha kommit från Topi, det blir något liknande i alla fall. Fläkten blir Franke Opal 90 cm och diskhon Lapeteks Blancodalago Silgranit i färgen anthrazit.
 
 
Sen till sist ännu materialvalen:
 
 
Golvet i köket blir Concept R28F Greige. Till skillnad från bilden blir plattorna i storlek 30 x 60 cm. Dessa kakel är inte från Design Talos urval, men eftersom de finns i Värisilmäs urval, kunde vi beställa dem via DT. Bilden är från Värisilmä.
  
 
Matplatsens golv: Upofloor Vitality Diplomat, Natural Vanished Oak
 
 
Väggen där väggskåpen hänger, och också mellan övre och undre skåpen där vi kommer att ha en glasskiva, blir målad i Tikkurilas färg Laasti X487. Väggen får samma färg också i vardagsrummet. 
 
 
Resten av väggarna blir målade i Tikkurilas färg Paperi F497.
 
På höger sida om fönstret drömmer jag om en vit String Pocket hylla (kära jultomten, du vet väl att jag varit snäll i år):
 
 
Bild från bostadsmässan i Hyvinge
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din åsikt! Kiitos mielipiteestäsi!