måndag 22 april 2013

Val av hus

När vi väl hade fått vår tomt, kunde vi börja fundera på vilket hus vi ville ha. Vi var överens om att huset gärna skulle:
 
 - vara i ett plan,
 - ha fyra sovrum, eller egentligen tre sovrum och ett utrymme för en liten "arbetshörna",
 - ha någorlunda öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och med den öppna spisen i mitten.
 
Sen såklart det vanliga som kök, vardagsrum, badrum med bastu och hjälpkök. Vi var också överens om att om vi nån gång ska få huset färdigt, ska det byggas som "nyckeln i hand".
 
Vi var på en hel del olika hustillverkares husvisningar och blev genast förtjusta i Design Talos Hailuoto 153 och Hailuoto 153a, men också en del andra husmodeller intresserade oss. När vi väl började planera in huset på tomten, insåg vi att den hade en hel del begränsingar. Bl.a. skulle huset byggas med gaveln mot vägen och garaget skulle vara upp mot vägen. Tomten är 1090 m2, men det byggbara området är bara 48 % av detta, vilket satte sina begränsningar på hur långt huset kunde vara. Jag kan berätta mer om tomten i ett senare skede, men den ställde i alla fall till en del problem (och vi kan inte vara säkra på att allt är löst innan vi har bygglovet i vår hand). Jag tänker inte gå desto närmare in på offerskedet, men vi var i alla fall i kontakt och fick offert från flera större husleverantörer och en lokal (som vi gärna hade valt, men deras offert gick tyvärr långt över vår budget). Till slut föll valet på Design Talo och husmodellen Hailuoto 153, i en rätt så omändrad version. Vår slutgiltiga bottenlösning är ännu inte helt klar, så den får ni se i ett senare skede. 
 
Tills dess kan ni titta på det Hailuoto 153  som fanns på bostadsmässan i Tammerfors förra sommaren (på sidan finns en video också, välj "Katso esittelyvideo", jag lyckades inte länka direkt till klippet). Vi kommer troligen att ha ingången på samma sätt som i det huset, men kök- och vardagsrumslösningen kommer att vara som i originalet, inte så öppen som i bostadsmässhuset.
 
I stil med det här kommer vårt hus att se ut, men som sagt kommer huvudingången från gaveln. Bilden är härifrån.
 
Plötsligt var slutmålet så tydligt, vi hade ett leveransdatum för huspaketet och ett inflyttningsdatum! Jag som tyckt det känts som en oövervinnerlig evighet tills vi ens kan drömma om att få flytta in, insåg plötsligt att vi faktiskt (om allt går som det ska) kan få flytta in om ca 9 månader. Detta var i början av april, det har redan gått en månad sedan dess! Vi får alltså bråttom med att hinna få allt klart för bygglovet m.m. Jaiks!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din åsikt! Kiitos mielipiteestäsi!