tisdag 22 oktober 2013

Bastufunderingar

Som jag nämnde tidigare har vi ett val kvar som kommer via husleverantören, nämligen bastulaven. Vår bastu kommer från Lumisaunat, Vid husbeställningen valde vi i all hast en bastulave i klibbal (tervaleppä) i modellen Lumitähti, men nu när det verkligen gällde var vi helt överens om att den modellen absolut inte kommer i vårt hus. Modellen är lite väl rundad för i vår smak. Vi vill ha nåt mera rakt och enkelt. Så modellen som vi kommer att välja är Lumitrendi i 140 mm. Så långt har vi allt på klart, men sen blir det svårare. Ska vi välja lämpöhaapa (värmebehandlad ask) eller radiata lämpömänty (jag tänker inte ens försöka översätta det)? Väggpanelen är helt vanlig gran, som vi tänkte färga, men i vilken färg? Ska vi ha svart, grå eller nån form av brun, ljus eller mörkare? Jag har samlat några bilder på bastur jag gillar, vad tycker ni?
 

 
Bilderna från Lumisaunat. Första med radiata lämpömänty och den andra med lämpöhaapa. Modellen på bastun blir ungefär som på bilderna, men vi funderar på att förlänga ryggstöden till sidorna som på bilden nedanför som också är Lumisaunas radiata lämpömänty, men den bredare modellen.
 
 Bild från bostadsmässan i Hyvinge,  Käpylä 163 (också Lumisauna)
 
Bild från bostadsmässan i Hyvinge, Hailuoto 153, (också Lumisauna)
 
Sen var det ju frågan om färgen på väggen. Att vi inte kommer att lämna granpanelen som den är är helt klart, men vad ska vi göra med den? Jag gillar den svarta färgen (Valkoinen Harmajas helsvarta bastu är superfin!), men sambon är inte lika förtjust i den. Sen är ju faktiskt den mörkbruna och den gråa färgen också riktigt fin. Om vi väljer radiata lämpömänty passar kanske inte den gråa, men annars funkar vilken som, tycker jag.
 

 
Fint med helsvart bastu också. Bild från Pinterest, men hittas hos Valkoinen Harmaja
 
På nåt sätt gillar jag färgerna i denna bastu. Bild från Pinterest.
 
Vad tycker du?
 
Bastu-ugnen blir i alla fall denna (Harvias Kivi) inbyggd i nedre laven:
 
 
Bild härifrån.
 
Lyhyesti suomeksi: Viimeinen valintamme talotehtaan puolelta on saunan lauteet. Lauteet tulevat Lumisaunalta. Talokaupan yhteydessä valitsimme Lumisaunan Lumitähti, mutta sen halusimme heti vaihtaa kun saimme mahdollisuuden. Halusimme suorat ja yksinkertaiset lauteet. Laudevalintamme on sen vuoksi Lumitrendi 140 mm. Mutta sitten meillä on vaikeuksia päättää tuleeko meille lauteet lämpöhaapana vai radiata lämpömäntynä. Mietimme myös mitä väriä laitamme seiniin, meillähän on jo saunasuojattu kuusipaneeli seinässä ja siihen haluamme ehdottomasti jotain sävyä, mutta mikä sävy? Lauteiden malli on kuitenkin suunnilleen samanlainen kuin ensimmäisissä kuvissa olevat.
 
Mitä mieltä olet?

7 kommentarer:

 1. Ihanaa, että otitte suorat lauteet! Minä en ole lainkaan tykästyny niihin muotolauteisiin, vai mitä ne sellaset pyöreät on.

  Tuollainen tumma sävy sopisi saunaan kivasti, mitä tuossa Valkoinen harmaja-kuvassa on. Mieluummin minusta koko sauna samalla sävyllä, ei niin että on tummaa sävytettyä sekä vaaleaa sävyttämätöntä. Joko kokonaan tumma tai sitten kokonaan puunvärinen.

  Mielenkiinnolla odotan, mitä laitatte lopulta sitten! Ja kiva seurata talon valmistumista muutenkin! Terkkuja sinne kaikille!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, suorat lauteet ovat kyllä paljon hienompia! Tykkään melko yksinkertaisesta. Jos meillä olisi pihasauna niin laittaisin ehdottomasti tuon kokotumman (jos mies nyt siihen suostuisi), mutta vähän näyttää siltä, että meille tulee puunvärinen. Silloin haluan kuitenkin vähän eri sävyn seiniin kuin lauteisiin.

   Talolla on taas alkanut tapahtua, siellä maalarit on aloittanut työnsä, joten pian nähdään taas muutoksia! Terkkuja teillekinpäin kaikille! :)

   Radera
 2. Ai teille lauteet tulee kuitenkin Lumisaunalta? Alunperin talotilausta tehdessä meille sanottiin, että lauteet tulee sieltä, mutta ne nyt tuleekin Lapinlauteelta.

  Nuo värit on kyllä vaikeita. Itse päädyin lopulta tuomaan seinään ja vaaleampiin lauteisiin. Tulee vähän kontrastia. Mutta en vielä yhtään tiedä lopputulosta, pian kuitenkin. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, niin tulee. Ilmeisesti DT käyttää vähän eri toimittajia eri talomalleihin, vai mistäköhän se johtuu? Itse tykkään kyllä kontrastista, mutta mies ei oikein lämpene siihen tummaan, että luultavasti meille nyt on tulossa jonkinlainen puun sävy seiniin, mutta haluan kuitenkin vähän eroa värissä, ei ihan samaa.

   Radera
  2. Joo, mä luulen, että ne tarvii niin paljon saunoja, ettei yksi toimittaja riitä. ;) Mutta on se vähän hassua, kun saunan toimittaja vaihtuu osalla siitä alkuperäisestä. Pitääkin kysäistä naapureilta, että miten heillä.

   Radera
 3. Heippa! Onneksi oli lyhyt suomennos perässä :) Meillä oli edellisessä kodissa lauteet lämpöhaapaa ja nyt laitettiin lauteet tuolla radiatalla. Mää tykkään ehdottomasti enemmän tuosta radiatasta ku se on ihanan eloisan näkönen. Ja ku sauna on tooosi lämmin tuo radiata ei kuumene yhtään, ihan hyvin voi istua ja nojata eikä perä/selkä pala :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos kommentistasi! Olemme päättäeet, että otamme lauteet radiatalla ja kommentisi perusteella kuullostaa siltä, että teimme ihan oikean valinnan. :) En tiennytkään, että radiata ei kuumene, sehän oli positiivinen yllätys!

   Radera

Tack för din åsikt! Kiitos mielipiteestäsi!