torsdag 13 juni 2013

Elfunderingar

För en tid sedan damp kuvertet med husets elritningar ner i vår postlåda. Ritningarna skulle kompletteras och skickas tillbaka till Design Talo inom två veckor. Nu håller tiden på att rinna ut för oss och vi har allt på hälft än. Var eluttagen ska vara har jag ganska klart för mig. Detsamma tror jag gäller data- och tv-uttag.   Men det som jag (*) är mest fundersam över är nog belysningen. Var ska vi ha spottar och var vanliga lampor?  Var ska utelamporna sitta? Ska vi ha någon slags automatik på utelamporna? Ska vi ha nån lampa med rörelsedetektor utomhus och var ska den/de i så fall vara? Var vill vi ha dimningsmöjlighet på lamporna? I vilka fönster vill vi hänga upp julbelysning/eventuella fönsterlampor? Varifrån ska vilka lampor kunna tändas och släckas och vilka fungerar med samma brytare? Hur få till en bra indirekt belysning utan en massa lampor som lyser en rakt i ögonen?  Hurudan belysning ska vi ha i bastun? Listan med frågor blir bara längre och längre.
 
Egentligen hade vi pratat om att planeringen av belysningen skulle vara en av de sakerna som vi kunde lägga lite extra pengar på att en yrkesman skulle göra. När det gäller den saken har vi ju inte fått ändan ur vagnen att kontakta någon sådan, så jag tror vi får lov att klara oss själva på den fronten. Om någon har några bra tips eller erfarenheter, så blir vi förstås väldigt glada om ni delar med er.
 
En annan sak som jag funderar över är, ska vi ha uttag för högtalare (surroundsystem), eller slutar det bara med fula tomma uttag mitt på väggen (är lite osäker på hur det fungerar)? På finska heter de kaiutinrasia. Nån som har sådana? Har de varit bra eller inte?

Nu är det i alla fall dags att gå och lägga sig. Jag kan slå vad om att jag kommer att drömma om lampor och eluttag inatt. Får bara hoppas att det inte är mardrömmar. Under helgen ska jag försöka få till ett inlägg där vår tomt presenteras. Kanske det också snart börjar vara dags att visa upp bottenlösningen, eller vad säger ni?
 
Hoppas ni alla får en trevlig helg!


*Jag skriver jag, för just nu är det mest jag som hinner fundera på dessa saker, för stackars sambon har haft fullt upp på tomten, där han sliter ensam medan jag är hemma och tar hand om vår 2-åring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din åsikt! Kiitos mielipiteestäsi!