måndag 6 maj 2013

Glasdörrsfunderingar

I väntan på att staden skall ge sina kommentarer på våra ritningar så vi får göra upp de slutgiltiga ritningarna för bygglovet, snurrar det omkring en hel del tankar i skallen. "Tänk om vi skulle göra så, eller kanske så..." En av sakerna vi funderat på är att lägga glasdörrar mellan hallen med de tre sovrummen och köket och vardagsrummet. Dvs. i öppningen där man går in till kök och vardagsrum från sovrummen. Sovrummen är ju annars precis bredvid köket och vardagsrummet, så glasdörrarna skulle ge lite ljudisolering. Samtidigt är vi ju rädda för att det ska bli för "instängt" med glasdörrar, så vi vill ha möjligast stor öppning ändå.
 
Jag har googlat, kollat Pinterest och surfat på dörrtillverkares hemsidor och kommit fram till att det verkar som om de största dörröppningarna man kan få med glasdörrar är omkring 150 cm. Så då funderar vi på om man kunde lägga nåt glas också bredvid ena dörren eller på båda sidorna om dörren för att få in mera ljus. Vi har också sett (live) ett alternativ där de hade lagt in ett glas ovanför dörrarna. Våra innerdörrar kommer att komma från Matti-Ovi och serien Line (den här), men då är vi osäkra på om vi ska ta glasdörrarna också från Line-kollektionen, eller ta nån av de andra som kanske faller oss lite mer i smaken. Här är Matti-Ovis urval av glasdörrar (de två första är från Line-kollektionen och de två andra från Arki-kollektionen):
 
 Bild från Matti-Ovi
 
Vilken av glasdörrarna tycker du är finast? Jag är själv väldigt förtjust i pardörrar i glas och skulle gärna ha fler. Tänk att kunna ha pardörrar i glas ut till terrassen till exempel. Det skulle vara fint, men nåt sådant blir det tyvärr inte i detta hus. Här kommer till sist några inspirationsbilder som alla är från Pinterest
 


 

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Vi ska lägga dubbeldörrar med glas mellan sovrummet och vardagsrummet på mellanvåningen. Dörrarna är hämtade från Närpes från en gammal skola. De har glas genom halva dörren och speglar (rutor) ner till. Är absolut för glasdörrar och ännu mera om det är dubbeldörrar! Dom är så hemtrevliga!

  H.Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert fint och särskilt när det är gamla dörrar. :) Jag är själv också förtjust i dubbeldörrar i glas!

   Radera
 2. Va intressant med hus! Ska bli roligt att få följa er. Vi beställde våra ute och innedörrar från ett snickeri, så fick vi själva bestämma hur de skulle se ut och i vilken bredd. Det blev inte så mycket dyrare än om man skulle beställt "färdiga" dörrar. E ju lite roligt då man själv får rita och forma som man tycker om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du följer oss! Att beställa direkt från ett snickeri skulle ju förstås vara ett alternativ för oss också, men i och med att det är ett nyckeln i hand hus så blir allt som vi beställer utanför husleverantörens sortiment lite jobbigare att få ordnat. Fast då skulle man förstås få precis som man själv vill ha det. I vårt fall blir det troligen tredje dörren från vänster och så kanske vi ännu måttbeställer ett glas bredvid dörrarna.

   Radera

Tack för din åsikt! Kiitos mielipiteestäsi!